Ventilatie Systeem C (+)

Natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer

Lees Meer

Ventilatie systeem C(+)

Verluchten alleen (lees: af en toe een raam openzetten) volstaat tegenwoordig niet meer voor een gezonde binnenlucht kwaliteit. Zeker omdat woningen, kantoren en scholen steeds beter geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt worden, is ventileren een must. Pas dan is er 24/7 sprake van een gezond binnenklimaat.
Daarom kan u bij ons terecht voor een ventilatie oplossing op u maat.

Fit My Video Tag
Hoe werkt ventilatie systeem C(+)?
Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd, dat wil zeggen door een ventilator in de ventilatie-unit. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes. Hiermee bedoelt men in de leefruimtes, slaapkamers en bureaus.

De meest voorkomende roosters zijn zelfregelend. Roosters die je zelf handmatig opent of sluit komen minder voor. De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt mechanisch via luchtroostertjes in natte ruimtes. Met een natte ruimte bedoelt men keuken, badkamer, toilet, wasplaats…
Wat doet ventilatie systeem C(+) met de temperatuur en luchtkwaliteit in huis?
Bij een ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer van verse lucht via roosters in muren en ramen. In de zomer komt er dus zeer warme lucht binnen en in de winter is dat zeer koude lucht. De verse buitenlucht komt dus integraal aan deze temperatuur in de droge ruimtes terecht. Daarbij komt dat deze lucht niet langs filters gaat. Verse lucht met stuifmeel, pollen of stof komt dus vrij de woning binnen.
Hoe voelt ventilatie systeem C(+) in huis?
Bij een ventilatiesysteem C gebeurt de toevoer van verse buitenlucht via roosters in ramen of muren. Bij felle wind kan de ventilatie binnen als tocht worden ervaren. En in de winter komt er koude tot zeer koude buitenlucht in de leefkamers binnen.
Wat voor geluid maakt ventilatie systeem C(+)?
BUITEN
Bij een ventilatiesysteem C komt de verse lucht binnen via roosters in muren en ramen. Lawaai van buiten komt dus gemakkelijk en rechtstreeks de woning binnen. Een oplossing kan zijn om deze roosters te plaatsen op plekken waar minder lawaai komt. Men kan ook extra investeren in zwaardere akoestische buitenluchtroosters. Deze roosters komen voor een deel in de woning en voor een deel erbuiten.

BINNEN:
Een systeem C gaat enkel de gebruikte binnenlucht mechanisch afvoeren. Dit gebeurt met behulp van een ventilator en een kanalennet. De gebruikte binnenlucht wordt door de ventilator weggezogen uit de ‘natte ruimtes’. Dus in keuken, badkamer, toilet en wasplaats. In de woon- en slaapkamer is er dan ook minder ventilatiegeluid te horen.
Hoeveel verbruikt ventilatie systeem C(+)?
Bij systeem C gebeurt de toevoer van verse lucht via roosters in muren of ramen en de afvoer in natte ruimtes via een ventilator. De enige elektrische kost bij een systeem C is het verbruik van die ventilator.

Een minpunt aan een systeem C is dat de buitenlucht in de herfst en vooral de winter onverwarmd en in de zomer ongekoeld binnenstroomt. Om deze afkoeling te compenseren moet u dus meer gaan verbruiken. En in de zomer moet uw koelsysteem intensiever gaan draaien, wat resulteert in een hogere elektriciteitsfactuur.

U gaat dus uiteindelijk meer verbruiken. En dat terwijl u net zoveel inspanningen deed om uw woning zo goed mogelijk te isoleren en minder te verbruiken.
Hoeveel onderhoud heeft ventilatie nodig?
Bij een ventilatiesysteem C wordt de verse buitenlucht aangevoerd via roosters in muren of ramen. Hier stapelt zich vuil op dat de bewoner moet reinigen.

Ook de ventielen in de natte ruimtes moet je op regelmatige basis kuisen.

In een systeem C zit geen luchtfilter die vuil of stof tegenhoudt. Hierdoor is de ventilator die in de ventilatie unit zit, helemaal onbeschermd. U moet de ventilator dus op regelmatige tijdstippen onderhouden.

Door een gebrek aan een filter vervuilt de ventilator in een systeem C dus sneller. Hierdoor gaat hij meer moeite doen om rond te draaien wat resulteert in meer verbruik van elektriciteit.
Wat is het verschil tussen C en C+?
Een ventilatiesysteem C+ is de afvoer vraaggestuurd. Wanneer mensen in een bepaalde ruimte aanwezig zijn (en uitgeademde lucht voor een hoog CO2-gehalte zorgt) en/of er worden (afhankelijk van het type sensoren per ruimte) vochtigheid of geurtjes gedetecteerd, dan zal het ventilatieniveau automatisch opgedreven worden om net daar het nodige debiet vervuilde lucht af te voeren. Wanneer echter niemand thuis is en/of de vochtigheidsgraad blijkt gunstig en er hangen geen geurtjes, werkt de centrale ventilatie-unit op minimumstand en wordt bijgevolg minder lucht afgevoerd.
Welke merken verdelen jullie?
Stacks Image 48
Stacks Image 56