Gebroeders Van Den Briel BV

anno 1986

Learn More

Ventilatie systemen

Om de kwaliteit van de binnenlucht te garanderen, is een goede ventilatie onontbeerlijk. Sterker nog, bij nieuwbouw of grote renovaties is een ventilatiesysteem verplicht!
Met een ventilatie-oplossingen van ons maakt u altijd de juiste keuze!

Hoe werkt ventilatie?
Ventilatie op zich is vrij eenvoudig. We vervangen vervuilde, gebruikte binnenlucht door verse, schone buitenlucht. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf door deuren, ramen, kieren en spleten in muren en daken. Maar omdat we meer en beter isoleren moeten we ventilatie zelf gaan regelen. Anders komt er in huis een ongezond en vochtig klimaat. Ventilatie gebeurt hoofdzakelijk door twee ventilatiesystemen. Systeem C en Systeem D.
Wat doet ventilatie met de temperatuur en luchtkwaliteit in huis?
Bij een ventilatiesysteem D wordt de buitenlucht die binnenkomt eerst gefilterd. Hierdoor zitten er geen pollen, stof of stuifmeel in de lucht die de woning binnenkomt, dit in tegenstelling met systeem C. In systeem C is er geen filter waardoor de lucht die binnenkomt vol kan zitten met pollen, stof of stuifmeel.

Grote factor is ook de temperatuur. Systeem D haalt de warmte uit de afgevoerde binnenlucht en verwarmt ook hiermee de aangezogen buitenlucht. Dit geeft een miniem verlies aan warmte en verhoogt aanzienlijk het comfort. Bij systeem C daarentegen komt de lucht van buiten rechtstreeks de woning binnen. In de winter is dat (te) koude lucht, in de zomer (te) warme lucht.
Hoe voelt ventilatie in huis?
Het algemene gevoel van ventilatie is bij een systeem D aangenamer dan bij een systeem C. Bij een systeem D haalt u het hoogste temperatuurcomfort en is er een perfecte balans tussen de aanvoer van voorverwarmde buitenlucht en de afvoer van binnenlucht.
Wat voor geluid maakt ventilatie?
Bij een systeem D is er geen rechtstreeks lawaai dat binnenkomt via roosters in ramen of muren. Bij een systeem C is er geen bijkomende ventilator om lucht aan te zuigen.

Het is belangrijk dat de installatie zorgvuldig gebeurt doe daarom steeds beroep op een ons.
Hoeveel verbruikt ventilatie?
Het minieme elektrisch meerverbruik van de tweede ventilator in een systeem D weegt niet op tegen de grote energieverliezen die er zijn bij een systeem C. Dankzij de energieterugwinning van een ventilatiesysteem D gaat u een beduidend minder verbruik hebben dan bij een systeem C.

Bij een systeem C komt er immers rechtstreeks koude lucht binnen waardoor u meer moet gaan verbruiken om dit te compenseren. Bij een systeem C komt er in de zomer ook warme buitenlucht binnen. Hierdoor gaat u meer moeten koelen met een koelsysteem, wat dan weer een hoger verbruik geeft.
Hoeveel onderhoud heeft ventilatie nodig?
Zowel systeem C als systeem D hebben op regelmatige tijdstippen onderhoud nodig. Filters van een ventilatiesysteem D kan je best elke maand stofzuigen en om de 6 maandelijks vervangen. Een groot onderhoud is best minimaal om de 2 jaar.
Welke merken verdelen jullie?
Stacks Image 56
Stacks Image 59
Stacks Image 63
Stacks Image 69