Ventilatie systeem C


Gebr. Van Den Briel BVBA
Ventilatie systeem C

Hoe werkt ventilatie bij systeem C

Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes. Hiermee bedoelt men in de leefruimtes, slaapkamers en bureaus.

De meest voorkomende roosters zijn zelfregelend. Roosters die je zelf handmatig opent of sluit komen minder voor. De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt mechanisch via luchtroostertjes in natte ruimtes. Met een natte ruimte bedoelt men keuken, badkamer, toilet, wasplaats…

Pasted Graphic

Verbruik van ventilatie bij Systeem C

Bij systeem C gebeurt de toevoer van verse lucht via roosters in muren of ramen en de afvoer in natte ruimtes via een ventilator. De enige elektrische kost bij een systeem C is het verbruik van die ventilator.

Een minpunt aan een systeem C is dat de buitenlucht in de herfst en vooral de winter onverwarmd en in de zomer ongekoeld binnenstroomt. Om deze afkoeling te compenseren moet u dus meer gaan verbruiken. En in de zomer moet uw koelsysteem intensiever gaan draaien, wat resulteert in een hogere elektriciteitsfactuur.

U gaat dus uiteindelijk meer verbruiken. En dat terwijl u net zoveel inspanningen deed om uw woning zo goed mogelijk te isoleren en minder te verbruiken.


Pasted Graphic 1 Pasted Graphic 2

Luchtkwaliteit en temperatuur

Bij een ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer van verse lucht via roostersin muren en ramen. In de zomer komt er dus zeer warme lucht binnen en in de winter is dat zeer koude lucht. Dus de verse buitenlucht komt integraal aan deze temperatuur in de droge ruimtes terecht. Daarbij komt dat deze lucht niet langs filters gaat. Verse lucht met stuifmeel, pollen of stof komt dus vrij de woning binnen.

Gevoel van ventilatie bij Systeem C

Bij een ventilatiesysteem C gebeurt de toevoer van verse buitenlucht via roosters in ramen of muren.Bij felle wind kan de ventilatie binnen als tocht worden ervaren. En in de winter komt er koude tot zeer koude buitenlucht in de leefkamers binnen. Dit alles komt het comfort zeker niet te goede.

Hoeveel geluid is er van buiten bij een ventilatie Systeem C

Bij een ventilatiesysteem C komt de verse lucht binnen via rooster in muren en ramen. Lawaai van buiten komt dus gemakkelijk en rechtstreeks de woning binnen. Een oplossing kan zijn om deze roosters te plaatsen op plekken waar minder lawaai komt. Men kan ook extra investeren in zwaardere akoestische buitenluchtroosters. Deze roosters komen voor een deel in de woning en voor een deel erbuiten.

Hoeveel geluid maakt een ventilatie systeem C binnen

Een systeem C gaat enkel de gebruikte binnenlucht mechanisch afvoeren. Dit gebeurt met behulp vaneen ventilator en een kanalennet. De gebruikte binnenlucht wordt door de ventilator weggezogen uit de ‘natte ruimtes’. Dus in keuken, badkamer, toilet en wasplaats. In de woon- en slaapkamer is er dan ook minder ventilatiegeluid te horen.
© 2018 Nils Van Den Briel Contact Me